Sportlenzen

Lenzen kunnen bij sport uitkomst bieden. Je gezichtsveld is veel groter dan met een bril. Je kunt sneller reageren. En je hebt geen beslagen brillenglazen meer of een afzakkende bril. Hieronder vind je de lenstypes die voor sport het meest geschikt zijn.

Daglenzen
Als je afwisselt met je bril zijn daglenzen voor sport uitermate geschikt. Met sporten heb je nou eenmaal meer kans dat er vuil in je ogen of op je lenzen komt. Zachte daglenzen worden eenmalig gebruikt. Kortom, met daglenzen heb je geen gedoe met schoonmaken. Bovendien zijn ze heel hygiënisch.

Zachte maandlenzen
Met zachte maandlenzen kun je meestal ook goed sporten, omdat ze niet verschuiven en constant helder zicht geven. Ze zijn geschikt voor sporten waarbij je weinig last hebt van stof of vuil.

Harde vormvaste contactlenzen zijn minder geschikt, maar kunnen worden gebruikt voor niet-contactsporten. De kans op verlies is wel groter.

Zwemmen
Zwemmen met contactlenzen raden we af. Onder water kun je de lenzen snel verliezen. Chloorwater kan ook problemen geven. Met name bij zachte lenzen is dit het geval, deze nemen vocht op. Ook met zwemmen in natuurlijk zwemwater moet worden opgepast. Dit levert het risico van infectie door de aanwezige bacteriën op.

Zwembril
Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen, draag dan altijd een zwembril over je lenzen. Een andere oplossing is een zwembril op sterkte aan te schaffen.