Optometrie

De optometrist kijkt verder

De optometrist is het eerste aanspreekpunt voor de gezondheid van uw ogen. Dit betekent dat u ook voor oogklachten rechtstreeks naar een optometrist kunt gaan. Als optometrist kunnen we uw ogen onderzoeken om oogafwijkingen en -ziekten op te sporen en problemen tijdig te signaleren.

Heeft u hoofdpijnklachten, jeukende, rode, branderige ogen, gaat u slechter of dubbel zien of heeft u last van vlekken of lichtflitsen, dan kunt u terecht bij onze optometrist. Maar ook als er in de familie oogziekten, zoals hoge oogdruk voorkomen, is het goed om een afspraak te maken.

Als optometrist mogen we een veel uitgebreider onderzoek doen dan een opticien. We mogen pupilverwijdende druppels gebruiken om bijvoorbeeld de binnenkant van uw ogen te beoordelen. Met onze specialistische apparatuur, zoals een OCT-scan en een netvliescamera, kunnen we afwijkingen nog sneller signaleren.

Vroeger deed alleen de oogarts oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Wij kunnen het allebei. We stellen oogafwijkingen vast, maar verrichten geen medische handelingen. Daarvoor verwijzen we door naar uw huisarts of een oogarts.

Wanneer maakt u een afspraak met de optometrist?

  • Als u twijfelt over uw zicht. Een optometrist kan beoordelen of u een (nieuwe) brilsterkte nodig heeft of een oogprobleem heeft.
  • Als u een aandoening heeft die invloed op uw ogen kan hebben, denk bijvoorbeeld aan diabetes of hoge bloeddruk.
  • Als er iemand in uw familie een oogaandoening heeft, denk bijvoorbeeld aan glaucoom.
  • Als u wilt weten wat de status is van de gezondheid van uw ogen. Dit is aan te raden als u 40 jaar of ouder bent.

Hoe ziet het onderzoek door de optometrist eruit?
Wanneer u voor het eerst een afspraak maakt, voeren we een uitgebreid oogonderzoek uit om uw oogconditie in kaart te brengen. Het onderzoek bestaat onder andere uit:

  • Een vraaggesprek over de gezondheid van uw ogen en algemene gezondheid.
  • Een oogmeting voor bril of contactlenzen.
  • Een onderzoek naar de samenwerking tussen uw ogen en oogspieren.
  • Het meten van de oogdruk.
  • Een onderzoek naar de gezondheid van uw ogen, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Met onze moderne OCT-scanner en netvliescamera kunnen we oogafwijkingen sneller signaleren en uw oogconditie nog beter volgen.

Heeft u een van onderstaande klachten of oogaandoeningen?
Maak dan een afspraak voor een uitgebreid onderzoek, ook als u nog geen problemen ervaart met zien.

Bij klachten als:
– wazig of dubbel zien
– vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
– last van uw ogen bij lezen of beeldschermwerk
– hoofdpijn
– moeite met scherpstellen
– pijn in of rond de ogen
– lichtflitsen vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven
– last van licht
– slecht zicht in het donker
– rechte lijnen lijken krom of vervormd.

Bij oogaandoeningen als:
– Diabetes Mellitus (suikerziekte)
– Hypertensie (hoge bloeddruk)
– Maculadegeneratie (netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte) of als deze aandoening in uw familie voorkomt.
– Glaucoom (afwijking aan de oogzenuw die leidt tot gezichtsvelduitval) of als deze oogaandoening in uw familie voorkomt.

Afspraak ooggezondheidsonderzoek
Een optometrisch ooggezondheidsonderzoek kost € 79,-*
Bij aanschaf van een bril of glazen wordt een bedrag van de oogmeting €29,- (wat onderdeel is van het onderzoek) verrekend. Maak een afspraak in de online agenda of bel 0511-441705. *kosten gelden bij: -onderzoek op eigen initiatief klant,- preventief onderzoek, -periodieke onderzoek.

Wettelijk erkend
Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben een vierjarige HBO-opleiding optometrie afgerond.

Wij zijn lid van de OVN (beroepsvereniging) en werken volgens de Gedragscode voor Optometristen, volgen na- en bijscholingen en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk).

Vergoeding
Komt u met een medische klacht (zorgvraag)*, die door de optometrist onderzocht moet worden, dan wordt het optometrisch onderzoek via Ksyos sinds kort vergoed. *(niet de metingen en controles voor brillen en lenzen en dergelijke).

Als u voor een optometrisch onderzoek bent doorverwezen door uw huisarts, dan wordt het onderzoek bij de meeste zorgverzekeringen vergoed, zonder dat uw eigen risico belast wordt.

Bij enkele zorgverzekeraars zijn de preventieve onderzoeken van de optometrist opgenomen in het (basis)pakket. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren of u de kosten van het optometrisch onderzoek kunt declareren.