Optometrie

De optometrist kijkt verder

De optometrist is het eerste aanspreekpunt voor de gezondheid van uw ogen. Dit betekent dat u ook voor oogklachten rechtstreeks naar een optometrist kunt gaan. Als optometrist kunnen we uw ogen onderzoeken om oogafwijkingen en -ziekten op te sporen en problemen tijdig te signaleren.

Als optometrist mogen we een veel uitgebreider onderzoek doen dan een opticien. We mogen pupilverwijdende druppels gebruiken om bijvoorbeeld de binnenkant van uw ogen te beoordelen. Met onze specialistische apparatuur, zoals een OCT-scan en een netvliescamera, kunnen we afwijkingen nog sneller signaleren.

Vroeger deed alleen de oogarts oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Wij doen en kunnen het allebei. We stellen oogafwijkingen vast en als het nodig is verwijzen we u door naar uw huisarts of een oogarts.

Wanneer maakt u een afspraak met de optometrist?

  • Als u twijfelt over uw zicht. Een optometrist kan beoordelen of u een (nieuwe) brilsterkte nodig heeft of een oogprobleem heeft.
  • Als u een aandoening heeft die invloed op uw ogen kan hebben, denk bijvoorbeeld aan diabetes of hoge bloeddruk.
  • Als er iemand in uw familie een oogaandoening heeft, denk bijvoorbeeld aan glaucoom.
  • Als u wilt weten wat de status is van de gezondheid van uw ogen. Dit is aan te raden als u 40 jaar of ouder bent.

Hoe ziet het onderzoek door de optometrist eruit?
Wanneer u voor het eerst een afspraak maakt, voeren we een uitgebreid oogonderzoek uit om uw oogconditie in kaart te brengen. Het onderzoek bestaat onder andere uit:

  • Een vraaggesprek over de gezondheid van uw ogen en algemene gezondheid.
  • Een oogmeting voor bril of contactlenzen.
  • Een onderzoek naar de samenwerking tussen uw ogen en oogspieren.
  • Het meten van de oogdruk.
  • Een onderzoek naar de gezondheid van uw ogen, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Met onze moderne OCT-scanner en netvliescamera kunnen we oogafwijkingen sneller signaleren en uw oogconditie nog beter volgen.

Heeft u een van onderstaande klachten of oogaandoeningen in de familie? Maak dan een afspraak voor een uitgebreid onderzoek, ook als u nog geen problemen ervaart met zien.

– wazig of dubbel zien
– vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
– last van uw ogen bij lezen of beeldschermwerk
– hoofdpijn
– moeite met scherpstellen
– pijn in of rond de ogen
– lichtflitsen vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven
– last van licht
– slecht zicht in het donker
– rechte lijnen lijken krom of vervormd.

– Diabetes Mellitus (suikerziekte)
– Hypertensie (hoge bloeddruk)
– maculadegeneratie (netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte) komt in uw familie voor.
– Glaucoom (afwijking aan de oogzenuw die leidt tot gezichtsvelduitval) komt in uw familie voor.

Afspraak ooggezondheidsonderzoek
Een optometrisch ooggezondheidsonderzoek kost € 79,-*
Maak een afspraak in de online agenda of bel 0511-441705.

.

Vergoeding
Komt u met een medische oogklacht (zorgvraag) en/of bent u door uw huisarts voor een optometrisch onderzoek doorverwezen, dan wordt het onderzoek (deels) via Ksyos vergoed. (dit geldt niet voor oogmetingen en controles van brillen en lenzen).

Wilt u op eigen initiatief een volledig optometrisch onderzoek. Bijvoorbeeld als u wilt weten hoe het is gesteld met de gezondheid van uw ogen. Dan geldt geen vergoeding.

Bij enkele zorgverzekeraars zijn de preventieve onderzoeken van de optometrist opgenomen in het (basis)pakket. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren of u de kosten van het optometrisch onderzoek kunt declareren.

Wettelijk erkend
Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben een vierjarige HBO-opleiding optometrie afgerond.

Wij zijn lid van de OVN (beroepsvereniging) en werken volgens de Gedragscode voor Optometristen, volgen na- en bijscholingen en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk).