Historie

Als ik naar oude foto’s kijk, zie ik mijn vader in een stofjas achter de slijpmachine staan. De winkel stond toen nog aan de Molenweg waar ik ben geboren. De oudere generatie Westereenders zal zich het ‘houten hokje’ nog herinneren.

In 1964 startte mijn vader Jan Dijk zijn onderneming, nadat hij vanaf de oorlog zijn sporen in Zwaagwesteinde had verdiend als opticien in loondienst. Met mijn moeder verkocht hij brillen, maar ook goud en zilver en horloges. In 1974 verhuisde de zaak naar de huidige locatie aan de Ljurkstrjitte. Daar openden mijn ouders een nieuwe winkel, met een voor die tijd zeer modern interieur. Het assortiment werd uitgebreid en kon professioneel worden getoond.

Vertrouwd gezicht
In 1989 is het pand vernieuwd. Mijn zus Jetty kwam in de zaak en ik volgde een paar jaar. In die periode werden contactlenzen geïntroduceerd in de winkel, toen nog een noviteit. In 1995 heb ik het bedrijf overgenomen. In dezelfde tijd is mijn collega Fenna in de zaak gekomen. Zij is voor bestaande klanten al jaren een vertrouwd gezicht.

Eind jaren negentig werd in Nederland de opleiding tot optometrist geïntroduceerd. De kans op deze studie in deeltijd naast mijn werk te volgen, heb ik met beide handen aangegrepen om mijn kennis te verbreden. In 2003 haalde ik het HBO-diploma. Sindsdien volg ik regelmatig bijscholingen om kennis bij te houden en te vernieuwen.

Persoonlijke band
In de loop der jaren zijn brillen meer een mode-artikel geworden. Onze service is verschoven richting oogzorg en uitgebreid advies. Toch is één ding niet veranderd. Mijn ouders hadden een persoonlijke band met hun klanten, ze wisten precies wie een kind was van wie. Nog steeds hebben wij veel aandacht voor onze klanten. We denken mee over de beste oplossing. Net als in de begintijd is de sfeer in de winkel ongedwongen. Toen stond er altijd een pot met muntdrop op de toonbank. Die staat er nog steeds en niet alleen kinderen pakken er een dropje uit.

Tijdlijn  Ruim een halve eeuw Dijk Optiek
1964 -Opticien Jan Dijk begint eigen bedrijf aan de Molenweg
1975 Verhuizing naar de Ljurkstrjitte: groter assortiment en modern interieur
1990 Uitbreiding winkel en introductie contactlenzen
1995 Zoon Theo Dijk wordt eigenaar, Jan Dijk gaat met pensioen
2003 Theo Dijk wordt behalve opticien en contactlensspecialist na zijn HBO-opleiding ook optometrist
2003 Overname klantenbestand Rollingswier Kollum
2010 Start trainingen stylingadvies
2012 en 2015 Dijk Optiek is te zien bij RTL LifestyleXperience
2013 Overname klantenbestand de Brillenspecialist in Damwâld
2015 Introductie OCT-scan/netvliescamera: betere mogelijkheid om ogen verder te screenen op afwijkingen
2017 Verbouwing en aanpassing oogmeetruimtes
2019 Introductie DNEye-scanner: verbetering nachtzicht en scherper zicht met speciale brillenglazen wordt mogelijk
2021 Uitbreiding van team met nog een optometrist 2021
2021 Aanschaf Easyscan: Met deze camera kan op een snelle manier het netvlies beoordeeld worden.

Theo Dijk, eigenaar.